A profi weboldal alapja a gyors tárhely!

Nyugdíjbiztosítás vagy nyesz? Kiszámoltuk!

Nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ

Ahogy korban halad előre az ember, bizonyos kérdések egyre fontosabbak lesznek. Egyik ezek közül a nyugdíj kérdése. Nem mindegy, hogy a hosszú ledolgozott évtizedek után mennyi pénzt fog kapni havonta. A kérdés, hogy a nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ választása garantálja a jobb feltételeket, ez pedig sokakat foglalkoztat.

Nem könnyű tisztán látni ezekben a dolgokban, de az alábbiakban felsorolunk néhány tényt, ami megkönnyítheti a döntést. Az első a kamat kérdése. Azok, akik a NYESZ mellett döntenek, szinte bármilyen értékpapírt vásárolhatnak.

Ez azonban akkor lenne kifizetődő, ha a vásárló ezekkel az értékpapírokkal megfelelően tudna kereskedni, vagyis olcsón megvenni és drágán eladni. Ehhez azonban jelentős pénzügyi ismeret kellene, amivel az átlagember nem rendelkezik, így sajnos nem is számíthat komoly hozamra.

A nyugdíjbiztosítás esetén az ügyfél állítja össze a portfóliót, de ebben a befektetési alapok vagyonkezelői a segítségére vannak. A következő kérdés a hozzáférésre vonatkozik. Bár nem ez a cél, mégis megtörténik olykor, hogy valamilyen komoly oknál fogva hamarabb szükség lesz a nyugdíj idejére félretett pénzösszegre.

Vajon nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ lenne ebből a szempontból előnyösebb? A NYESZ esetén minimum 10 évnek el kell telnie a szerződés megkötése után és ekkor is csak a befektetett pénz egy részét lehet visszakapni, mert ki kell fizetni az összes adókedvezményt 20%-os kamattal.

Nyugdíjbiztosítás esetén bármikor hozzá lehet férni a pénzhez és jelentősen kevesebb adót kell fizetni, de azt is csak a szerződés utáni 10 évig. Az utolsó, de talán legfontosabb kérdés, amit figyelembe kell venni, amikor valaki nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ mellett dönt, a biztonságra vonatkozik.

A NYESZ esetében a legtöbb számla a kereskedelmi bankok valamelyikénél van megnyitva, a nyugdíjbiztosítás esetén viszont a magyar biztosítótársaságok állnak a háttérben. Ezen információk ismeretében már nem olyan nehéz meghozni a döntést, hogy a nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ éri meg jobban.

Print Friendly, PDF & Email