A profi weboldal alapja a gyors tárhely!

Mik az izomhúzódás tünetei?

izomhúzódás tünetei

Az izomhúzódás tünetei

A húzódások, rándulások a mindennapi élet velejárói, melyek sok kellemetlenséget okozhatnak számunkra. Rendkívül fontos a hatékony kezelésük, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az ember tudja, mivel áll szemben. Szerencsére az izomhúzódás tünetei könnyen felismerhetőek. Bárki bármikor találkozhat ezekkel.

Sokan sportbalesetnek nevezik az izomhúzódást. Az tény, hogy olyankor az izmok és az ízületek komolyabban igénybe vannak véve, így könnyebben sérülnek. Ám ez nem jelenti azt, hogy ilyesmi csak egy erőteljes edzés alkalmával fordulhat elő az emberrel. Az izomhúzódás tünetei gyakorlatilag bármelyik pillanatban megjelenhetnek.

Ehhez konkrétan elég egy rossz mozdulat. Ha valaki hirtelen vagy szokatlan mozdulatot tesz, máris meghúzódhatnak a láb-, a kar-, a váll-, a hát-, vagy akár a hasizmai. Az izomzat ekkor hirtelen megmerevedik, képtelen ellazulni. Az ezzel járó éles fájdalom szintén az izomhúzódás tünetei közé tartozik.

Mindebből következően a sérülés elszenvedője csak nehezen, vagy talán egyáltalán nem tudja megmozdítani az érintett testrészt. Ezért azt is szokás arra mondani, hogy be van állva. A sérült területen gyakran duzzanat látható. Ez akkor fordul elő, ha a baleset során a kisebb erek is sérülnek, ami vérzést okoz. Az izomhúzódás tünetei a megfelelő kezeléssel enyhíthetőek.

A sérült területet azonnal jegelni kell, vagy hűsítő géllel kell bekenni. Ezek az anyagok összehúzzák az ereket, így az érfalakon át kevesebb folyadék szivárog a szövetek közé. A fájdalom enyhítése gyógyszeres kezeléssel és/vagy gyógynövény alapú készítményekkel lehetséges. Az izomhúzódás tüneteinek enyhítése terén az utóbbiakkal kimagasló eredményeket lehet elérni.

Például a mentol és a citromolaj remek hűsítők. Az olyan összetevők, mint az erdei fenyőtűolaj vagy a rozmaringolaj a vérkeringést fokozzák. A gyógyuláshoz elengedhetetlen, hogy az ember kímélje a sérült izmokat, majd fokozatosan kezdje azokat terhelni. Amennyiben az izomhúzódás tünetei a kezelés ellenére nem enyhülnek, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!